Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Tünetei képes leírás - Allergia.tlap.hu
részletek »

Tünetei - Allergia.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: allergia.tlap.hu » Tünetei
Keresés
Találatok száma - 10 db
A diagnózis neve: allergia

A diagnózis neve: allergia

Látszólag nem összefüggő betegségek széles skálája - beleértve az asztmát, a szénanáthát, az ekcémát és a csalánkiütést (urticaria) - mind az allergiának tulajdoníthatóak. Ha valaki allergiás, a szervezete érzékeny - és ezért reagál - egy vagy több olyan növényi (pl. pollen) vagy állati anyagra, amelyeknek a legtöbb ember ki van téve a mindennapi életben. Azok a testidegen anyagok (antigének), amelyek a szervezetben allergiás reakciót váltanak ki, az allergének.

Allergia vagy nátha?

Allergia vagy nátha?

Mikor gyanakodjunk egyszerű nátha helyett allergiára? - a kérdés néha nem is olyan egyértelmű. Cikkünkből megtudhatod, hogyan dönthető el, hogy egy meghűlést kell kikezelni, vagy allergológus szakemberrel érdemes kivizsgáltatni magadat.

Allergiás nátha, szénanátha

Allergiás nátha, szénanátha

Mint az allergénekről szóló fejezetből már kiderült, léteznek egész évben ható és szezonálisan jelentkező allergének. Így tehát az allergiás nátha pontosabb elnevezés, mint a szénanátha, mert az utóbbi csak egy bizonyos szezonra utal, ráadásul tudjuk, hogy a panaszokat nem a széna, hanem a pollenszemcsék okozzák. Az allergiás nátha mellett azonban számos egyéb orrüregi kór is létezik, amely hasonlít az allergiához, ám másfajta immunológiai válasz következtében alakult ki.

Egészséges életmód magazin hírek
Mikor kell pótolni a vasat? Nagyon kell figyelni, mert árthatsz is vele
Mikor kell pótolni a vasat? Nagyon kell... Szakértő beszél a vashiány szerteágazó problémájáról. A vashiány igen gyakran előforduló állapot, mely kellemetlen közérzetet és tüneteket okoz, ami az egész életminőséget befolyásolja. Azonban megfelelő terápiával a folytonos fáradtság, a szédülés és a fejfájás megszüntethető. Hogy mi mindenre érdemes figyelni vaspótlás esetén, azt dr. Szélessy...
Itt a tavaszi fáradtság ellen 5 tuti tipp
Itt a tavaszi fáradtság ellen 5 tuti tipp Minden évben nagyon várjuk a tavaszt, végre hosszabbak a nappalok, este már nem...
Az egészséges táplálkozás 12 pontban
Az egészséges táplálkozás 12 pontban Az egészséges táplálkozás témájában is nagyon sok - akár egymással...
Asztma a refluxtól?

Asztma a refluxtól?

Több felmérés is bizonyította, hogy az asztmás betegek esetében a reflux előfordulása messze meghaladja a teljes lakosság körében kimutatható előfordulási aranyt. A reflux betegség emellett asztmás roham kiváltója lehet, így a két betegség egymást erősítve, egyre súlyosbodó tünetekhez és problémákhoz vezethet. Mindezeken túl a nyelőcső és a hörgőfal kóros beidegződései is magyarázatot adhatnak arra, hogy a savas visszaáramlás a nyelőcsőben fokozza a légutak érzékenységet, ami asztmás betegnél újabb rohamot okozhat.

Az allergiás nátha 8 biztos jele

Az allergiás nátha 8 biztos jele

Az allergiás nátha emberek millióit érinti világszerte - szezonálisan vagy állandó jeleggel. Honnan ismerheted fel biztosan, és mit tehetsz ellene? Az allergiás náthát az orr nyálkahártyájának allergiás eredetű gyulladásos megbetegedése okozza. Tarthat egy szezonon át, de egy egész életet is végigkísérhet. Magyarországon - az egész lakosságra vonatkoztatva - 16-20 százalékban fordul elő. Bár veleszületett készségen alapszik, mégis a fiatal felnőttek betegsége. Csecsemő és kisdedkorban ritka, kisiskolások között már többször előfordul, de nagyobb számban a 20. életév körül jelenik meg. A betegség megjelenése után néhány évig általában egyre súlyosabb formát ölt, majd elér egy bizonyos szintet, és ekörül spontán ingadozást mutat. A kezeléstől függetlenül egyik évben enyhébb, másik évben súlyosabb lehet. A betegség lefolyását befolyásolják a környezeti körülmények, a beteg testi és lelki állapota. Idősebb korban a betegség általában enyhül, és új betegség ritkán kezdődik.

Beszéljünk az asztmáról!

Beszéljünk az asztmáról!

Az asztma igen sokszínű betegség, szinte minden betegnek külön, személyesen rá szabott útitársa van, de azért igen sok egyszerű ismeret megszerzésével csökkenthetők a következmények. Magyarországon 2002-ben 140 ezer a nyilvántartott asztmások - és hasonló az egészségügyben ismert allergiás náthások - száma.

Bőrallergia - Ekcéma

Bőrallergia - Ekcéma

Bőrallergia - Ekcéma: Az ekcéma (bőrallergia) többnyire allergiás válaszreakcióként kialakuló bőrgyulladás. Az ekcéma (bőrallergia) tünetei szabad szemmel is jól láthatóak. Vörös foltokkal, először nedvedző hólyagocskákkal jelentkezik, mely hólyagok felszakadva beszáradnak. Az ekcémás tüneteket rohamszerű viszketési ingerek kísérik. Legismertebb bőrallergia az ún. atópiás, vagyis genetikailag hajlamos személyeknél kialakuló ekcéma (vagy atópiás dermatitisz), és a kontakt-, vagyis valamilyen allergénnel történő érintkezés hatására kialakuló ekcéma

Gyakori tünetek télen

Gyakori tünetek télen

Hiába van tél és hideg, az allergiától ezekben a hónapokban sem szabadulhatunk. A téli allergiák kialakulásában megváltozott életmódunk, a friss levegőn történő kevesebb tartózkodás és mozgás, a kevesebb vitamindús élelmiszer fogyasztása is közrejátszik. A lelki tényezők is elősegíthetik a téli allergiák kialakulását: csökken a nappalok és a napsütötte órák száma, és ez többeknél lehangoltsághoz, illetve az allergiára való hajlam növekedéséhez vezethet. A tél kedvez az állati szőrök, szarusejt maradványok, állati nyál és ürülék okozta allergiáknak is, hiszen a lakásban tartott állatokkal a gazdi még inkább össze van zárva, és kevesebb a szellőztetés is. Az állatról számtalan szerves maradvány kerül a légtérbe, melyek az arra érzékenyekben allergiás reakciókat válthatnak ki. A penészgomba-allergiának is kedvez a hideg idő.

Mit kell tudni a gyermekkori asztmáról?

Mit kell tudni a gyermekkori asztmáról?

A betegség lényege, hogy a légutak időnként (rohamszerűen) vagy tartósan beszűkülnek. Ez három tényező hatására jön létre: a hörgők falában lévő izomzat görcsösen összehúzódik a hörgők belső fala (nyálkahártyája) megvastagodik a hörgőkben sűrű, nehezen kiköhöghető váladék szaporodik fel Annak alapján, hogy allergiás hajlam fennáll-e, vagy más allergiás betegség is kíséri-e az asztmát, megkülönböztetünk allergiás és nem-allergiás asztmát. Gyermekkorban a betegek többsége az allergiás csoportba sorolható. A 30 évvel ezelőtt megkezdett kutatások révén tudjuk, hogy a betegség lényege a hörgőrendszer tartós gyulladása, mely két roham között, a tünetmentes időszak alatt is fennáll. Ez a gyulladás mind az allergiás, mind a nem allergiás asztmában megfigyelhető. Ezért az asztma kezelésének fő célja a gyulladásos folyamat tartós visszaszorítása. Emellett természetesen szükség van az állapotrosszabbodások során kialakuló hörgőgörcs kezelésére is hörgőtágítók alkalmazásával.

Hirdetés
Okai, tünetei

Okai, tünetei

Mi az allergia? Allergiának azt nevezzük, amikor a szervezet immunrendszere kórosan reagál általában ártalmatlan anyagokra (allergénekre). Ezek az anyagok jelen lehetnek a levegőben, ételben vagy a megérintett tárgyakon. Az allergiának fontos szerepe van egyes betegségek (például asztma és ekcéma) kialakulásában is. Ha az allergiás ember érintkezésbe kerül az allergénnel, az immunrendszer egy speciális antitestet (IgE) kezd el termelni. Más sejtek egyéb anyagokat - például hisztamint - termelnek, amelyek szintén hozzájárulnak az allergiás tünetek kialakulásához.

Tuti menü