Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Ételallergia képes leírás - Allergia.tlap.hu
részletek »

Ételallergia - Allergia.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: allergia.tlap.hu » Ételallergia
Keresés
Találatok száma - 15 db
A laktózérzékenységről mindent egy helyen

A laktózérzékenységről mindent egy helyen

A laktózérzékenység más szóval laktóz-intolerancia a tejcukor (laktóz) emésztésének zavara. A tejcukor érzékenység kellemetlen tüneteket okoz, amelyeket érdemes kivizsgáltatni, hogy kiderülhessen, hogy ez csak laktózérzékenység és nem valami komolyabb egészségügyi probléma. Miért csak? Azért mert a laktóz-intolerancia nagyon hatékonyan kezelhető az étkezési szokások megváltoztatásával, laktóz tartalmú tejtermékek fogyasztásának elkerülésével. Laktózmentes étrendere kell átállni, ami megszünteti a tüneteket. Az is elképzelhető, hogy a laktózérzékenység átmenti, valamely betegségnek a szövődménye, amely elmúlásával ismét képes lesz tökéletesen megemészteni a tejtermékeket. Weboldalunkon hasznos információk mellett laktózmentes termékekből készíthető a választékos étrendhez kiváló recepteket talál. A recept adatbázisunkat folyamatosan bővítjük, így mindig újabb ételkülönlegességgel lepheti meg önmagát vagy családját! A laktózmentes ételeket nem csak laktózérzékenyeknek ajánljuk! Ugyan olyan ízletesek, kiadósak mint hagyományos változataik, csak ezek nem okoznak panaszt a tejcukor érzékenységben szenvedőknek fogyasztásuk után. Ajánlja másoknak is weboldalunkat!

A lisztérzékenység és kezelése

A lisztérzékenység és kezelése

A lisztérzékenység az immunrendszer tartós érzékenysége a glutén nevű fehérjével szemben. Az érintettek nem ehetnek olyasmit, amiben gluténtartalmú gabona van, mivel a glutén számos gabonafélében megtalálható! A lisztérzékenység esetén a vékonybél nyálkahártyája sérül, mivel annak bolyhai szinte teljesen visszafejlődnek, ennek megfelelően kevesebb tápanyag szívódik fel, így alultápláltság és hiánytünetek lépnek fel. A lisztérzékenység kialakulásában genetikai tényezők is szerepet játszanak, viszont ezzel kapcsolatban még a tudományos világnak is kérdései vannak! A lisztérzékenyek gluténmentes étrend betartásával teljesen panaszmentesen élhetnek, és a tünetek fokozatosan csökkennek. A gluténmentes táplálkozás jó egészségi állapotot biztosít a lisztérzékenyek számára, helyreállítja a jó közérzetet, a panaszok megszűnnek.

A tejfehérje allergia és a tejcukorérzékenység

A tejfehérje allergia és a tejcukorérzékenység

Mindenekelőt fontos tisztázni, hogy a két fogalom közel sem fedi egymást, két teljesen eltérő probléma. A közös bennük, hogy mindkettő tüneteit a tej illetve tejtermék, vagy ezek valamelyikét tartalmazó étel fogyasztása váltja ki, ezekért azonban a tej két különböző összetevője tehető felelőssé. Mint az a nevükben is szerepel, a tejfehérje allergiánál ez a kiváltó tényező a tej fehérje komponense, míg a tejcukorérzékenységnél a tejcukor. Komoly különbségek vannak ezen felül a szervezet által kifejtett válaszreakcióban is, emiatt a tejcukorérzékenység nem tekinthető allergiás reakciónak.

Egészséges életmód magazin hírek
Mikor kell pótolni a vasat? Nagyon kell figyelni, mert árthatsz is vele
Mikor kell pótolni a vasat? Nagyon kell... Szakértő beszél a vashiány szerteágazó problémájáról. A vashiány igen gyakran előforduló állapot, mely kellemetlen közérzetet és tüneteket okoz, ami az egész életminőséget befolyásolja. Azonban megfelelő terápiával a folytonos fáradtság, a szédülés és a fejfájás megszüntethető. Hogy mi mindenre érdemes figyelni vaspótlás esetén, azt dr. Szélessy...
Itt a tavaszi fáradtság ellen 5 tuti tipp
Itt a tavaszi fáradtság ellen 5 tuti tipp Minden évben nagyon várjuk a tavaszt, végre hosszabbak a nappalok, este már nem...
Az egészséges táplálkozás 12 pontban
Az egészséges táplálkozás 12 pontban Az egészséges táplálkozás témájában is nagyon sok - akár egymással...
Allergének a karácsonyi asztalon

Allergének a karácsonyi asztalon

Közeleg a karácsony és a gondos háziasszonyok már kezdik tervezgetni, hogy mi kerül az ünnepi asztalra. Amit lehet, előre megvásárolnak, hogy ne az utolsó pillanatban kelljen mindenről gondoskodni. Vendégeket várunk, de sajnos lehetnek köztük olyanok, akik allergiásak valamilyen ételre. Mire kell miattuk odafigyelni?

Allergiakezelés - M-K Biosys Kft

Allergiakezelés - M-K Biosys Kft

Szinte minden betegség hátterében fellelhető az allergia. Biorezonancia és allergia központunkat azért hoztuk létre, hogy támogassuk azokat az embereket, akik elkötelezték magukat a természetes gyógyulás és egészséges életvitel mellett.

Allergiát okozhat a bor és a sör is

Allergiát okozhat a bor és a sör is

Allergiát okozhat a vörösbor, a sör, az érlelt, penészes sajtok és bizonyos gyümölcsök, ezek fogyasztása fejfájást, bőrkiütést vagy hasmenést válthat ki - mondta az InfoRádiónak a Budapesti Műegyetem Alkalmazott Biotechnológiai és Élelmiszertudományi Tanszékének docense.

Az ételallergia és tünetei

Az ételallergia és tünetei

Bár sok ember rosszul bír bizonyos ételeket, a valódi ételallergia (amely az immunrendszer túlérzékenységét jelenti bizonyos anyagokra) nem olyan gyakori, mint ahogy azt gondolnánk. Az ételallergiások száma folyamatosan nő, a felnőttek körülbelül 2 százaléka, a gyermekek körülbelül 6 százaléka valódi ételallergiás. Sok embernek van viszont intoleranciája (elviselési képtelenség, amelyhez az immunrendszernek nincs köze) bizonyos ételek iránt, amely kellemetlen tünetek kialakulását jelenti az adott étel fogyasztása után. Az ételallergiát (étel-túlérzékenységet) azért fontos elkülöníteni az étel-intoleranciától, mert az ételallergia veszélyesebb, akár halálhoz is vezethet. Az ételallergiát és az intoleranciát nem mindig könnyű felismerni és elkülöníteni, de ha gondolnak rá, megfelelő vizsgálatok segítségével egyértelműen felállítható (vagy kizárható) a diagnózis, ezáltal lehetőség nyílik a hatékony megelőzésre.

Életveszélyes ételek?

Életveszélyes ételek?

Közvetve vagy közvetlenül mindenkit érintő probléma az allergia. Dietetikus szakértőnk segítségével most annak jártunk utána, hogy mire kell figyelned, ha ételallergiád van! Mi az allergia? Az allergiás reakció egy téged ért ingerre a tested által adott túlzottan erős válasz, ami a szervezetet károsítja. Létrejöttéhez elég pár perc, pár óra, de a reakció jelentkezhet egy vagy több nap múlva is. (Az allergiás reakcióban az immunrendszerben fontos szerepet betöltő ún. IgE immunglobulin is közreműködik.) Az allergiás reakciót kiváltó tényezőket allergéneknek nevezzük. Allergének például a fémek, gyógyszerek, pollenek, atkák, állati szőr és toll, élelmiszer-összetevők. A táplálékallergia a táplálék vagy a táplálék összetevői által kiváltott specifikus, reprodukálható (ismételten kiváltható) tünetegyüttes, amelyben kóros immunológiai reakciók mutathatók ki. Minden élelmiszer kiválthat allergiás reakciót, hazánkban azonban a tej és a tojás okozza a legtöbb problémát.

Ételallergia gyermekkorban

Ételallergia gyermekkorban

Az élelmiszer-allergia leggyakrabban csecsemő- és kisgyerekkorban fordul elő. Kialakulásában az örökletes tényezőknek éppúgy szerepük lehet, mint bizonyos szervi rendellenességeknek. A szervezet immunológiai éretlensége, az emésztőfunkció gyengesége, a bélfal fokozott áteresztőképessége, a bélflóra egyensúlyának megbomlása, az anyatejes táplálás idő előtti elhagyása, az idegen fehérjék (tej, tojás, lisztfélék), valamint a felnőttek ételeinek (ipari műételek) túl korai bevezetése mind-mind betegségokozók lehetnek. Hajlamosító tényező még az emésztőrendszer fertőzéses vagy a helytelen táplálásból eredő gyulladásos megbetegedése.

Hirdetés
Ételallergiások étlapja

Ételallergiások étlapja

Ételallergia és táplálékintolerancia portál, gluténmentes, laktózmentes, tejfehérje mentes, tojásmentes és vegetáriánus ételekkel. Gyümölcstorta mirelit málnából - Hozzávalók: A tésztához: 2 tojás, 4 evőkanál cukor, 5 evőkanál kukoricaliszt, 2 evőkanál rizsliszt, késhegynyi szódabikarbóna, kevés glutén-és tejmentes margarin. A krémhez: egy csomag glutén-, tej-, szójamentes epres pudingpor, fél liter rizstej, 4 evőkanál cukor, 30 dkg málna, 1 csomag gluténmentes, tejmentes zselés tortabevonó, kevés keményítő, 1 db A 4-es famentes rajzlap, 1/2 kg friss, vagy mirelit málna.

Étellallergiák - A cöliákia

Étellallergiák - A cöliákia

A cöliákia a gluténnal (sikérfehérje) szembeni túlérzékenység miatt kialakuló betegség, mely során a vékonybél nyálkahártyája nagymértékben károsodik. Ennek következtében valamennyi tápanyag felszívódása romlik, s felszívódási zavar jön létre. A gluténérzékenység genetikai adottságokon alapul: a cöliákiás beteg elsőfokú rokonainak mintegy 10%-a szintén gluténérzékeny.

Jó tudni, hogy mitől lehet a gyerek ételallergiás

Jó tudni, hogy mitől lehet a gyerek ételallergiás

A gyermekkori ételallergia meglehetősen gyakori jelenség, ezért érdemes tudni, hogy melyek azok az ételek, amelyek a leggyakrabban válthatnak ki allergiás reakciókat a kicsiknél. Az ételallergia gyerekeknél hasfájást, hasmenést, az ajkak megduzzadását vagy viszketését és bőrkiütést okozhat. Noha az ételallergiák leggyakrabban gyermekkorban alakulnak ki, többnyire a gyerekek fokozatosan kinövik őket.

Keresztallergia

Keresztallergia

A szezonális allergiától szenvedők számára nagy körültekintést igényel a megfelelő étrend összeállítása. Léteznek ugyanis olyan ételek, melyek keresztreakciót kiváltva felerősíthetik a szénanáthás tüneteket, vagy ún. orális allergia szindróma formájában okozhatnak panaszokat.

Mindent tudsz a tejérzékenységről?

Mindent tudsz a tejérzékenységről?

Mit tehet az, aki tejérzékeny? Mi a tejérzékenység, és hogyan alakulhat ki? Milyen tünetekkel jár? Szakértőnk segítségével most megismerheted a laktóz-intoleranciát! Tejcukor-érzékenységnek vagy orvosi szakkifejezéssel laktózintoleranciának nevezzük azt az állapotot, amikor hiányzik a szervezetből a tej laktóz nevű összetevőjének lebontásához szükséges laktáz enzim, vagy pedig nem megfelelő mennyiségben van jelen. A laktáz aktivitása az életkorral fokozatosan csökken, egyes népcsoportokban (pl. a távol-keleti országok lakói esetében) teljes hiánya is előfordul. Létezik ún. szerzett laktázhiány is, ami vékonybélbetegségek, gyomorműtétek után alakulhat ki. Tünete a tejfogyasztást követő hasmenés, puffadás.

Nem könnyű a bűnös élelmiszert felfedezni

Nem könnyű a bűnös élelmiszert felfedezni

Különböző szakemberek különbözőképpen határozták meg az allergia fogalmát, és így az ételekkel kapcsolatos allergiát hol allergiának tekintették, hol csak érzékenységnek, intoleranciának vagy mérgezésnek nevezték. Az ételekkel kapcsolatos allergiának is sokféle nézőpontja ismert.

Tuti menü